Принцип на работа и параметри на соларния параболичен котлон

снимка на Принцип на работа и параметри на соларния параболичен котлон

Соларният параболичен котлон(СПК) притежава основното свойство на параболата – слънчевите лъчи, които падат върху рефлектора успоредно на оста му, след отражението си преминават през неговия фокус. Върху основното свойство на параболата се гради производството на параболични соларни рефлектори, респ. соларни котлони, гради се цяла една индустрия.

СПК концентрира мощността си в малка пространствена област (фокуса). На практика, фокусът при СПК представлява фокусно петно с малки размери, а не е точка в геометричния смисъл на думата.Метален съд (тенджера, тиган) поставен в областта на фокуса абсорбира лъчистата енергия концентрирана там, нагрява се до висока температура, и така се осъществява процесът на готвене на храната в съда.

Практическо значение за функционирането на СПК има само пряката слънчева радиация (ПСР), която се измерва в W/m2. Това е радиацията достигаща до СПК във вид на сноп успоредни лъчи непосредствено от Слънцето.

Връзка между основните параметри на параболичния соларен котлон

Диаметърът D и дълбочината на рефлектора t подлежат на непосредствено измерване. Останалите параметри се изчисляват във функция от D и t:

1/ фокусно разстояние f = (D/2)^2/(4t)

2/ апертура А = п.(D/2)^2

3/ площ на рефлектора S = (2п/3p).(b^3 - p^3), където: p = 2f, b = sqrt(2.p.t + p^2)

4/ средна мощност на соларния котлон Pm = 700A, изчислена при ПСР =700 W/m2

5/ максимална мощност на сол. котлон Pmax = 1000A, при ПСР = 1000W/m2

Основните параметри на СПК са илюстрирани по-долу с моделите на ХоСа Солар:

Модел    LD150                                            LD180                                      SK-01

  • D = 150 см                                       180 cм                                     140 см
  • t = 24 см                                            29 см                                       47 см
  • f = 58.6 см                                        69.8 см                                    26 см
  • A = 1.77 м2                                       2.54 м2                                   1.54 м2
  • S = 1.94 м2                                       2.75 м2                                   2.09 м2
  • Pm =1200 W                                    1800 W                                   1100 W
  • Pmax = 1800 W                               2500 W                                   1500 W

снимка на Принцип на работа и параметри на соларния параболичен котлон

AB - диаметър на рефлектора
OT - дълбочина на рефлектора
OF - фокусно разстояние

снимка на [node:title]  снимка на [node:title]  снимка на [node:title]

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!