Ефективен начин за печене на чушки и други зеленчуци с помощта на слънчевата енергия

ХоСа Солар ЕООД не спира да експериментира нови начини за приготвяне на храна със слънчева енергия:

Печене на чушки върху медна плоча, поставена на параболичен соларен котлон, като самите чушки са завити в кухненско фолио.

Ето детайлите:

  • Медната плоча е с размери 30х30х0.5 см, боядисана е отдолу в черен цвят. Медта е отличен топлопроводник, което осигурява равномерно разпределяне на идващата от параболика концентрирана енергия по цялата площ на плочата.

 

  • Размерите на медната плоча не са строго определени. В нашия случай могат да се съберат до 20 чушки едновременно.

 

  • В един пакет трябва да се поставят чушки от един тип, с еднаква консистенция.

 

  • Около 20 минути пакетите се пекат от едната страна, след което се обръщат и се пекат още толкова от другата. Чушките с по-плътна консистенция се пекат по-дълго.

 

  • Предимството на този метод е, че не обръщате чушка по чушка, а обръщате цели пакети.

 

  • След сваляне от плочата чушките се оставят още известно време във фолиото да се задушат.

 

  • Накрая чушките се обелват.

За Контакти

I am glad you are teaching Bulgarians this wonderful technology. Now they can fall in love with solar cooked food. I think it tastes better than regular cooking. ( Sent to the Facebook page of HoSa Solar, August 8, 2016)