На хижа Вихрен на Петковден

Хижа Вихрен (N 41˚ 46' 22.5", E 23˚ 24' 58.9", 1970м надм. височина) вече разполага със 150 сантиметровия соларен котлон на ХоСа Солар ЕООД! Любителите на природосъобразни ястия нека знаят, че хижата вече предлага и соларно меню!

Слънцето е силно на 2000м и уредът може да се използва ефективно през цялата година, дори при ниските температури на високата планина. На 14 октомври 2016г., Петковден,  Холгер Зауер и неговият екип демонстрираха силата на соларния параболичен котлон при голяма надморска височина. По пладне на паркинга пред хижа Вихрен бяха сварени яйца в 1 л вода. За целите на експеримента в тенджерата наляхме ледена пиринска вода от близкия поток. След 10 мин. водата завря само с енергията на слънцето, а след още 8 минути яйцата бяха сварени.

Соларният уред беше изнесен до хижата на покрива на фирмения Джип Нисан.

По пътя нагоре и обратно се любувахме на красивата Пирин планина.

За Контакти

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!