Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна?

image Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна?

Всякакви ястия, които се приготвят на конвенционалните котлони чрез варене, задушаване, пържене и печене с тенджера, тиган и тава могат да се приготвят и със Соларния котлон. Печенето на соларен котлон изисква допълнителни приспособления. Черна тава със стъклен капак, леко наклонен за да отвежда парата, позволява печене на месо и риба. Соларният котлон може да пече и върху метална плоча – месо, зеленчуци и проч.

СК може да се ползва и за печене на хляб. За целта се взема по-голяма черна тенджера, която в случая играе ролята на фурна. На дъното на тенджерата се поставя триножник от здрава стоманена тел. Върху триножника се поставя формичка с тестото. Диаметърът на формичката трябва да е с 2 см по-малък от диаметъра на тенджерата, за да се осъществи конвекцията на топлия въздух.

снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна? снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна?

Ако искаме ниско температурно (до140 °С) соларно печене, ни е нужна Соларна фурна – главно се използва за печене на крехки меса – пилешко и свинско. Соларният котлон може да се използва и като подготвителен етап при печенето на по-твърди меса – Соларният котлон може предварително да свари или да запържи храната, която след това се прехвърля в тава и се вкарва в Соларна фурна за печене.

Соларната фурна може да пече, вари, задушава. Не е подходяща за пържене.

 

снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна? снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна?

Вижте галерия, Ястия приготвени на соларен котлон

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!