Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна?

снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна?

Всякакви ястия, които се приготвят на конвенционалните котлони чрез варене, задушаване и пържене с тенджера и тиган могат да се приготвят и със Соларния котлон. Единственото ограничение на СК е при печенето. Ако искаме соларно печене във фурна, ни е нужна Соларна фурна, каквато ХоСа Солар може да достави при наличие на търсене. Соларния котлон може да осъществи печене в редуциран вид, както е показано на снимката – върху загрята метална повърхност.

Соларния котлон може да се използва и като подготвителен етап при печене – Соларния котлон може предварително да свари или да запържи храната, която след това се прехвърля в тава и се вкарва в конвенционална или соларна фурна за печене.

снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна? снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна?

Соларната фурна може да вари, задушава и пече. Пърженето в мазнина изисква температура над 140 °С, а също и често разбъркване на храната, поради което този начин на термообработка е неприложим в Соларната фурна. 

снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна? снимка на Има ли ограничение за ястията, които могат да се приготвят със Соларния котлон и Соларната фурна?

Вижте галерия, Ястия приготвени на соларен котлон

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!