На какви изисквания трябва да отговарят съдовете за готвене използвани в Соларния котлон и Соларната фурна?

image What requirements should satisfy the solar cooker cookware?

В параболичния соларен котлон (ПСК) могат да се използват всякакви традиционни метални съдове, които могат да се купят от магазина. Препоръчително е да бъдат с дебелостенно термо-дъно. Използват се и тънкостенни емайлирани съдове, като в този случай има опасност от загаряне и е нужно специално внимание по време на готвенето.

При работа с мощни соларни котлони (с голям диаметър на рефлектора) се препоръчва да се използват стоманени дебелостенни съдове; в този случай използването на тънкостенни съдове може не само да загори храната, но при тънкостенен алуминий и да повреди самия съд.

Препоръчително е съдовете да бъдат черни на цвят от външната си страна, за да абсорбират по-пълно  слънчевата енергия. Дръжките на съдините трябва да бъдат метални. Пластмасовите дръжки могат да бъдат увредени от концентрирания светлинен сноп идващ от огледалото.

Пластмасови съдове не могат да се използват в ПСК.

Опитът на ХоСа Солар показва, че при ПСК с диаметър над 150 см с успех могат да се ползват съдове с цвят различен от черния – например син, червен, бежов, дори бял. Процесът на готвене в тези случаи протича по-бавно отколкото с черни съдини, но въпреки това е реално осъществим. Причината е, че при достатъчно голям диаметър на рефлектора, в отвора му попада достатъчно лъчиста енергия, така че дори при ниска абсорбция на съда достигащата до храната топлинна мощност е все още достатъчно, за да се осъществи загряването и сготвянето й.

Изискването за черен цвят на  съда  има задължителен характер на практика само при соларни котлони с малък диаметър на рефлектора. Колкото по-голям е рефлекторът, толкова по-разнообразен е диапазонът от цветове, с които може да се реализира успешно соларно готвене; и толкова по-възможно е потребителите да ползват едни и същи съдове за соларно и за конвенционално готвене.

При един мощен, с голям диаметър ПСК, използването на нечерни съдове може да се разглежда и като начин да се избегне загарянето.

----------

В Соларната фурна могат да се ползват както дебелостенни, така и тънкостенни метални съдове. Също както и при ПСК трябва съдовете да имат метални дръжки. Препоръчително е металните съдове да бъдат тъмни на цвят както отвън, така и отвътре. В СФ могат да се използват и съдове от огнеупорно стъкло.

снимка на съдове за соларен котлонснимка на съдове за соларен котлонснимка на съдове за соларен котлонснимка на съдове за соларен котлон

 

Вижте аксесоартите предлагани от ХоСа Солар

Валентин Василев сподели в дневника на HoSa Solar: Най-вкусните картофи които съм ял някога задушени на слънце ;-) Буквално ;-) Без ток, без газ, или каквото и да е друго гориво ... Идеално е и за варене на буркани ... Така готвят вече и в Свищов със соларните котлони на HoSa Solar ... ( публикувано в "Странник.бг - Маршрутният каталог" , 13 юли 2016 г.)