Как се справя соларният котлон с вятъра?

снимка на Как се справя соларният котлон с вятъра?

Този въпрос често възниква поради работата на СК на открито. Вследствие голямата площ на слънчевото огледало натискът на вятъра върху него може да бъде значителен.

Един от начините за справяне с този проблем е показан на снимката – поне 3 торби с пясък, всяка по 20 кг, поставени така, че да подсигурят стойката и да предотвратят въртене и усукване на огледалото от вятъра.

Друг начин е поставянето на уреда върху бетонова основа и занитване на крачетата на триножника в бетона с помощта на дюбели.

снимка на [node:title]

Въз основа на направените изпитания препоръчваме решението с пясъчните торби.

Във всички случаи за уреда трябва да бъде подбрано защитено от вятъра място. Никакво укрепване не може да предпази СК от бурен вятър.

Предлаганите от нас модели СК могат да работят без укрепване при вятър до около 10 км/час. С укрепване – до около 50 км/час. Над тези скорости работата със СК трябва да бъде прекратена.

Валентин Василев сподели в дневника на HoSa Solar: Най-вкусните картофи които съм ял някога задушени на слънце ;-) Буквално ;-) Без ток, без газ, или каквото и да е друго гориво ... Идеално е и за варене на буркани ... Така готвят вече и в Свищов със соларните котлони на HoSa Solar ... ( публикувано в "Странник.бг - Маршрутният каталог" , 13 юли 2016 г.)