Как се справя соларният котлон с вятъра?

снимка на Как се справя соларният котлон с вятъра?

Този въпрос често възниква поради работата на СК на открито. Вследствие голямата площ на слънчевото огледало натискът на вятъра върху него може да бъде значителен.

Един от начините за справяне с този проблем е показан на снимката – поне 3 торби с пясък, всяка по 20 кг, поставени така, че да подсигурят стойката и да предотвратят въртене и усукване на огледалото от вятъра.

Друг начин е поставянето на уреда върху бетонова основа и занитване на крачетата на триножника в бетона с помощта на дюбели.

снимка на [node:title]

Въз основа на направените изпитания препоръчваме решението с пясъчните торби.

Във всички случаи за уреда трябва да бъде подбрано защитено от вятъра място. Никакво укрепване не може да предпази СК от бурен вятър.

Предлаганите от нас модели СК могат да работят без укрепване при вятър до около 10 км/час. С укрепване – до около 50 км/час. Над тези скорости работата със СК трябва да бъде прекратена.

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!