Няма ли опасност концентрираният сноп лъчи да прогори съда за готвене?

Съдът се поставя така, че дъното му да бъде малко над или малко под геометричния фокус на слънчевото огледало (соларния котлон), така че снопът светлина да образува светло петно върху дъното на съда с размери приблизително равни на диаметъра на съда. Така се избягва загарянето на храната в него.

Предлаганите от нас модели соларни котлони (слънчеви огледала ) са конструирани за битови нужди, поради което нямат висока мощност и не могат да прогорят обичайните метални съдове използвани в кухнята.

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!