3D-СТРУКТУРА НА ПАРАБОЛИЧНИЯ СОЛАРЕН КОТЛОН - СТАТИЯ

PDF File : PDF icon article.pdf

Основната идея на статията е да разработи метод за определяне на пространствените граници на това, което всички наричат "фокус" на соларния параболичен рефлектор.

Решаването на тази задача в 3D-пространството води до интересни съпътстващи резултати, като например разграничаването на геометричния фокус от термичния фокус на уреда.

Статията трябва да се възприема като първа крачка в едно ново направление на изследване, а не като решаване на всички проблеми.

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!