Експеримент с нестандартни материали и цветове за соларно готвене

На 30 септември 2016г. в Кочериново, Холгер Зауер и неговият екип демонстрираха приложимостта за соларно готвене на нестандартни материали и цветове, незаслужено считани за неподходящи:

  • бял керамичен съд
  • прозрачен безцветен съд от огнеупорно стъкло.

В белия съд 1 литър студена вода беше загрят до 81°C за 60 минути между 10:30и11:30 ч.

В стъкления съд  -  ½ л до 100°C за 20 мин между 11:50 и 12:10 ч.

Експериментът показва, че всеки от тези два съда може да намери приложение в соларната термична обработка на храната, най-вече при по-мощните модели соларни котлони.

 

За Контакти

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!