Ефективен начин за печене на чушки и други зеленчуци с помощта на слънчевата енергия

ХоСа Солар ЕООД не спира да експериментира нови начини за приготвяне на храна със слънчева енергия:

Печене на чушки върху медна плоча, поставена на параболичен соларен котлон, като самите чушки са завити в кухненско фолио.

Ето детайлите:

  • Медната плоча е с размери 30х30х0.5 см, боядисана е отдолу в черен цвят. Медта е отличен топлопроводник, което осигурява равномерно разпределяне на идващата от параболика концентрирана енергия по цялата площ на плочата.

 

  • Размерите на медната плоча не са строго определени. В нашия случай могат да се съберат до 20 чушки едновременно.

 

  • В един пакет трябва да се поставят чушки от един тип, с еднаква консистенция.

 

  • Около 20 минути пакетите се пекат от едната страна, след което се обръщат и се пекат още толкова от другата. Чушките с по-плътна консистенция се пекат по-дълго.

 

  • Предимството на този метод е, че не обръщате чушка по чушка, а обръщате цели пакети.

 

  • След сваляне от плочата чушките се оставят още известно време във фолиото да се задушат.

 

  • Накрая чушките се обелват.

За Контакти

Изключително доволен съм от тези уреди - малкия котлон и соларната фурна. Вкусна храна и става горе-долу за същото време както с електрическа печка. Например свинско с картофи - за два часа. На котлона с огледалото задуших месото в тенджера нарязано на малки парчета. След това добавих картофите. Един съвет - задушавайте месото, не го варете, когато използвате соларни прибори. Става по-бързо и по-вкусно. Можете и да комбинирате котлона с фурната. Ако искате печено, първо варите месото в тенджера на котлона, после го слагате в тавичка, добавяте ориз и подправки и го печете във фурната. Ако почнете в 10 до 13:30 ч сте готови. Единственото, което ви трябва е Слънце!