Предимства
- Работят с безплатната енергия на Слънцето.
- Умерените температури на термична обработка и по-продължителният процес на готвене способстват за запазване на хранителните вещества.
- Храната приготвена със слънчева енергия има прекрасен вкус и сочност.
- Слънчевото готвене е във висша степен екологично, не отделя никакви вредни вещества, не замърсява природата и дома по никакъв начин.
- Подходящи са за използване на дворно място, на широка тераса, на покрив на сграда, както и при излети, екскурзии, къмпингуване, експедиции.
- Имат просто устройство и са лесни за работа и поддръжка.
- Могат да се използват през всички сезони.
- Тъй като се използват на открито, не е възможно нежелано повишаване на температурата вътре в дома, както е при конвенционалните готварски уреди.
- Представляват резервен вариант в ситуации на прекъснато електро- и газоснабдяване, природни бедствия и др. Соларният уред за готвене трябва да бъде част от комплекта за извънредни ситуации на всеки дом.
- Относително евтини в сравнение с конвенционалните уреди за готвене.
- Географското положение и релефът на България я правят подходяща за използване на слънчева енергия, респ. на соларно готвене върху цялата й територия. Средното годишно слънчево греене за страната е 2150 часа. В Югозападна и Югоизточна България достига 2500 часа. 27.5% от територията на страната е с планински релеф (надморска височина над 600 м), 41% от 200 до 600м, 31.5% 0-200м. Югозападна България съчетава продължително слънцегреене с преобладаващ планински релеф, което я прави особено подходяща за соларно готвене.
Допълнителни ползи за домакинството
- затопляне и преваряване на вода за домакински нужди
- пастьоризиране
- соларната фурна може да се използва за сушене
Комбинирано използване на соларните уреди
- храната може предварително да се свари или запържи на соларния котлон, след което да се прехвърли за печене в соларна фурна.