Предимства

Предимства на соларните уреди за готвене

  • Работят с безплатната енергия на Слънцето.
  • Умерените температури на термична обработка и по-продължителният процес на готвене способстват за запазване на хранителните вещества.
  • Храната приготвена със слънчева енергия има прекрасен вкус и сочност.
  • Слънчевото готвене е във висша степен екологично, не отделя никакви вредни вещества, не замърсява природата и дома по никакъв начин.
  • Подходящи са за използване на дворно място, на широка тераса, на покрив на сграда, както и при излети, екскурзии, къмпингуване, експедиции.
  • Имат просто устройство и са лесни за работа и поддръжка.
  • Могат да се използват през всички сезони.
  • Тъй като се използват на открито, не е възможно нежелано повишаване на температурата вътре в дома, както е при конвенционалните готварски уреди.
  • Представляват резервен вариант в ситуации на прекъснато електро- и газоснабдяване, природни бедствия и др. Соларният уред за готвене трябва да бъде част от комплекта за извънредни ситуации на всеки дом.
  • Относително евтини в сравнение с конвенционалните уреди за готвене.
  • Географското положение и релефът на България я правят подходяща за използване на слънчева енергия, респ. на соларно готвене върху цялата й територия. Средното годишно слънчево греене за страната е 2150 часа. В Югозападна и Югоизточна България достига 2500 часа. 27.5% от територията на страната е с планински релеф (надморска височина над 600 м), 41% от 200 до 600м, 31.5% 0-200м. Югозападна България съчетава продължително слънцегреене с преобладаващ планински релеф, което я прави особено подходяща за соларно готвене.

Допълнителни ползи за домакинството

  • затопляне и преваряване на вода за домакински нужди
  • пастьоризиране
  • соларната фурна може да се използва за сушене

Комбинирано използване на соларните уреди

  • храната може предварително да се свари или запържи на соларния котлон, след което да се прехвърли за печене в соларна фурна.

 

 

За Контакти