Рецептите за соларни ястия и зимнини на един ентусиаст през 2022г.
Рецептите за соларни ястия на един ентусиаст от Северна България
Следва описание на част от ястията и зимнините, които верният почитател на слънчевата енергия е приготвил през 2022г. на соларния си параболичен котлон, закупен от ХоСа Солар.
Подчертаваме, че всички ястия и зимнини са приготвени изцяло само с безплатната енергия на слънцето!
Боб
Изкисва се от вечерта. Сутринта се изхвърля водата и слага нова. Ври 1 час. Солта се слага 10 минути преди да се свали тенджерата. След това бобът може направо да се консумира или да се затваря в буркани за зимата. В случая се ползват седем буркана и втора тенджера, в която бурканите отново се изваряват за още 1 час на соларния котлон. Водата във втората тенджера се загрява предварително. За предварителното загряване на водата се ползват и бирени бутилки поставени на слънце върху керемидите на пристройката. Нормално в 10ч. бобът е сварен в първата тенджера, в 10.30ч. вече е заредена втората тенджера с бурканите и поставена на соларния котлон. Между 10 и 10.30ч. докато трае прехвърлянето на боба в буркани, нашият ентусиаст успява да задуши един тиган с картофи върху сооларния котлон – уредът не трябва да стои празен! През юли месец до 14ч. изваряването на бурканите с боб приключва. Останалите подправки в боба се слагат след отваряне на буркана за консумация.
-------------------
Тиквички
Типично лятно ястие. Лесно се приготвя пържено или задушено. Нашият ентусиаст отглежда много тиквички в градината си и прави по 2-3 тигана един след друг.
-------------------
Ориз по индийски с къри
300грама ориз кисне 1 час в студена вода. След това три пъти се премива също със студена вода. Малко олио - да покрие дъното на тигана. Оризът се запича 5 до 10 минути на соларния котлон, в зависимост колко е силен котлонът – на сутрешно слънце 10, на обедно 5 минути. Добавя се 300мл студена вода, къри 1 чаена лъжица и сол на вкус. Разбърква се. Като се поеме водата, добавя се още 300мл вода(втора доза вода). Разбърква се с дървена лъжица. Капакът се маха последните 10 минути, за да се запече хубаво. Капакът се слага обратно след като ястието изстине.
-------------------------
Гъби с ориз и лук
Гъбите и лука, ситно нарязани, се слагат в малко олио и се задушават в тигана за 20-30минути в зависимост от силата на слънцето. Добавя се оризът и 300мл вода. По-нататък се процедира като по предната рецепта.
---------------------------
Ориз с домати
Процедира се като по предните две рецепти.
--------------------------
Печени чушки в тиган
---------------------------
Компот от грозде
Компот от бяло (булгар) и червено (хамбургски мискет) грозде. На 8 септември 4 тенджери с по 7 буркана, общо 28 буркана изварени до 14,30ч, след което дворът на нашия ентусиаст попада в сянка. Всяка тенджера се изварява ½ ч.
Забележка на ХоСа Солар: През първата половина на септември за географската ширина на България соларният котлон може да се ползва ефективно между 10 и 16ч, в който период слънцето е достатъчно високо и до земята достига достатъчно слънчева енергия. През първата половина на октомври между 11 и 15ч. Уредът може да се ползва успешно и през декември и януари между 11.30 и 14.30ч. при ясно време и безветрие дори при минусови температури.
-------------------------
Задушени картофки в тиган
В съвсем малко вода и с малко олио, за да не станат пържени, сол. По 4-5 тигана картофки един след друг, задушени под стъклен капак.
--------------------------
Чушки на тиган за консервиране
На 30 октомври късни чушки се запичат в тиган с малко олио докато „пукнат”. Заливат се в буркан с марината – оцет, чесън и сол. Марината трябва да покрива чушките, иначе мухлясват. Бурканите се изваряват ½ ч.
------------------------
Чай от мента – концентрат
Ментата расте на двора – виж снимката. Измива се добре, слага се в буркани с вода. Бурканите се изваряват 1 час на соларния котлон. В буркана се получава концентрат от мента. При отваряне на буркана за консумация, концентратът се разрежда с 3 литра вода.