Готварска кутия „Куби”
Цени на Готварска кутия "Куби"
Цена 105 лв.
Принцип на действие
Действието на Готварската кутия се основава на известен закон на физиката: когато един предмет е заобиколен от термоизолационен материал, той запазва температурата си за дълъг период от време. Ако този предмет е тенджера пълна с течна храна – супа, яхния и т.н., която е предварително загрята, то поставянето му в термоизолирана среда постига две неща:
- Запазва яденето топло за часове.
- Ако температурата на предварително загряване е над 90°C, яденето не само се запазва топло, но се сготвя в собствената си топлина.
Основни функции
Готварските кутии на ХоСа Солар ЕООД изпълняват успешно три основни функции:
- Да досготвят храна, чийто процес на готвене е започнал – най-ценното им приложение.
- Да запазват сготвената вече храна топла за дълго време.
- Да запазват студени предварително охладени храни и напитки.
Основни предимства на готварската кутия
- Използва метода на задушаване.
- Времето за предварително варене е не повече от 20 мин., като в зависимост от ястието може да бъде сведено и до 1 минута
- Приложима е към всички видове месо и зеленчуци, които могат да се приготвят по метода на задушаване.
- Позволява използване на всякакъв модел тенджери. Съдове с дълги дръжки (тигани, касероли) не са подходящи за модела Куби. Не могат да се използват и съдове без капак.
- Храната сготвена с Куби има отлични вкусови качества. Продуктите запазват всички ценни хранителни вещества, както и формата и целостта си.
- Не е възможно да се получи загаряне или изсушаване на храната.
- Съвместима е с всички видове енергия като начин за предварително загряване - електрическа, газова, на твърдо гориво или соларна печка, фурна или котлон.
- Готварската кутия е необходимо допълнение към соларните уреди за готвене, което редуцира ефекта от лошото време.
- Най-ценното предимство на готварската кутия: пести енергия за готвене, оттук и финансови средства.
Последователност на употреба при готвене на ново ястие
- Стъпка 1. Тенджерата с продуктите се поставя на котлона(печката) и се завира. Месо, боб и други продукти, за които е необходима по-продължителна термична обработка, се варят до 20 минути. Зеленчуци, картофи, макаронени изделия – 1-2 минути.
- Стъпка 2. Тенджерата се сваля от котлона(печката) и се поставя на дъното на готварската кутия. Покрива се с изолиращата възглавница. Кутията се затваря.
- Стъпка 3. Тенджерата се изважда след изтичане на желаното време за приготвяне. Ако не сте готови веднага да консумирате, можете да я оставите в кутията, където храната ще остане топла още часове.