Хляб без месене и други рецепти на Сюзън Ашуъл
Сюзън Ашуъл е англичанка. Живее в района на град Карлово, където се е заселила със съпруга си след пенсионирането си от Англия. Повече информация за дейността на г-жа Ашуъл в България можете да получите от нейния сайт тук.
Рецептите си Сюзън Ашуъл изпълнява с помощта на соларна фурна, но те са приложими и за конвенционална фурна.
Представяме рецептата на Сюзън Ашуъл за хляб без месене. Оригиналът на рецептата на английски език можете да прочетете тук. По-долу предлагаме превод на рецептата на български език:
Хляб без месене (no knead bread) изпечен в соларна фурна
Един от основните въпроси при приготвянето на хляб е месенето! Хлябът без месене е метод за печене на хляб, който използва дълъг процес на ферментация, вместо да се налага да се получи правилната текстура на тестото. То обикновено е по-лепкаво от обикновеното тесто за хляб.
Холандската фурна* е важна за печенето на хляба в случая, тъй като помага за задушаването на тестото.
Съставки
3 1/4 чаши (425 грама) универсално брашно
2 супени лъжици фина сол
1/2 чаена лъжица активна мая (половината от това количество при използване на суха мая)
1 1/2 чаши топла вода (около 110°F)**
Инструкции
-В голяма купа разтворете маята в топлата вода. Оставете да престои 6 до 8 минути, докато водата стане на пяна. Ако не шупне, значи маята не е активна и трябва да започнете отначало.
-Добавете сол и смесете с брашно чаша по чаша, докато всичкото брашно се поеме. Тестото ще бъде леко мокро.
-Покрийте купата и оставете на стайна температура за около 12 – 18 часа. Този дълъг процес на ферментация е необходим, тъй като не месите тестото.
– Когато сте готови да изпечете хляба – поставете холандската фурна в соларната фурна за около 30 минути, за да се загрее.
– Поставете тестото върху намазана с масло хартия за печене и оформете във вид на топка. Можете да добавите допълнително брашно, ако е необходимо.
– Поръсете с брашно горната част на надигналото се тесто и го нарежете отгоре с остър нож (брашното предпазва острието ви от залепване) .
– Много внимателно извадете холандската фурна от слънчевата фурна – тъй като ще бъде много гореща – и поставете тестото вътре, поставете отново капака на холандската фурна.
– Поставете холандската фурна в соларната фурна – като се уверите, че е на слънце. Важно за тази рецепта за хляб е денят да е горещ и безоблачен, в противен случай хлябът може да падне – ако това се случи, не се притеснявайте – можете да го използвате за приготвяне на брускети.
-Пече се около 40 минути. Дали хлябът е добре опечен се проверява по обичайния начин.***
– Ако желаете, можете да добавите допълнителни подправки към сместа. Просто ги разбъркайте в началото.
–––––––––-
*Холандската фурна или Dutch Oven е масивен чугунен съд с дебели стени и капак – виж снимката. Наподобява чугунена тенджера, но има няколко разлики между двата съда. Капакът при холандската фурна е значително по-масивен и се затваря по-плътно, а стените са по-дебели от тези на тенджера.
Благодарение на формата и материалът си Dutch Oven има специфичен топлообмен, който осигурява отлично изпичане на ястията. Дебелото дъно предпазва от загаряне, а масивният капак не позволява парата да излезне.
** Сюзън Ашуъл е дала температурата по скалата на Фаренхайт. Превръщането на Фаренхайт в Целзий става по формулата: (°F − 32) × 5/9 = °C, така че 110˚F = 43°C
*** Проверката за добре изпечен хляб се извършва по начин, който смятаме, че е добре познат на всяка домакиня. Поради това сме се въздържали от буквален превод по този въпрос.
Забележка: Евентуални бъдещи промени в рецептата на Сюзън Ашуъл трябва да бъдат проследявани по линка към английския оригинал.
край на рецептата за хляб без месене
––––––––––––
Други соларни рецепти на Сюзън Ашуел:
- Топинг (заливка) за пица – виж оригинала на рецептата ТУК
Ето превод на рецептата на български език:
Топинг за пица в соларна фурна и как да консервирате
Това е традиционна доматена заливка за пица Маргарита. Просто добавете Моцарела, босилек и може би малко сирене Пармезан към финалната пица, за да направите добра вегетарианска пица – любимата ми! Можете също така да консервирате този топинг за зимата.
Съставки
- домати
- чесън
- пресен босилек
- сол и прясно смлян чер пипер
- може малко мащерка и риган, ако имате
- зехтин
Инструкции
- Този сос се прави много лесно – просто взимате много домати – много! Тъй като те се свиват значително.
- Нарежете доматите на резенчета. Поставете в широк съд или тава за печене.
- Добавете малко пресни билки като босилек, риган и мащерка за автентичен италиански вкус. Аз добавям няколко шепи, тъй като ми харесва вкусът!
- Добавете 2 или 3 цели глави чесън за голяма тава с домати. Просто разтрошете и отстранете ципите – няма нужда да нарязвате.
5. Добавете сол и прясно смлян черен пипер – винаги можете да добавите още по-късно, така че не прекалявайте.
- Пръснете отгоре малко зехтин.
- Тавата се слага в обикновена или в соларна фурна и се запича за около два часа като се разбърква един-два пъти, за да не залепнат съставките. Гответе докато се сгъсти добре. Това може да отнеме повече от два часа, в зависимост от слънцето и колко са доматите.
- Сосът трябва да е плътен – опитайте и ако е необходимо добавете още сол и черен пипер.
- Пасирайте или само разбъркайте соса, ако е необходимо.
- В този момент можете или да замразите соса в торби Ziploc – разпределете количеството според размера на пицата. Или можете да го консервирате.
- За да консервирате – изберете буркани с правилния размер за количеството, което ще ви трябва за една пица. Добавете 1 чаена лъжичка бутилиран лимонов сок на 300 мл заливка. Сварете 35 минути на котлона и след това етикетирайте с датата и съдържанието.
Обичам да правя собствено тесто за пица, но можете да го купите и от супермаркета. Просто намажете топинга за пицата отгоре и добавете слой със сирене Моцарела, пресни листа от босилек, може би малко допълнителни домати и малко Пармезан, ако имате. Отгоре е добре и прясно смлян черен пипер. Много е вкусен. Можете да използвате този сос и като сос за паста.
край на рецептата за Топинг за пица
–––––––––-