Ориз по индийски с къри / Гъби с ориз и лук

Ориз по индийски с къри

300грама ориз кисне 1 час в студена вода. След това три пъти се премива също със студена вода. Малко олио – да покрие дъното на тигана. Оризът се запича 5 до 10 минути на соларния котлон, в зависимост колко е силно слънцето – на сутрешно слънце 10 минути, на обедно 5 минути. Добавя се 300мл студена вода, къри 1 чаена лъжица и сол на вкус. Разбърква се. Като се поеме водата, добавя се още 300мл вода(втора доза вода). Разбърква се с дървена лъжица. Капакът се маха последните 10 минути, за да се запече хубаво. Капакът се слага обратно след като ястието изстине.

–––––––––

Гъби с ориз и лук

Гъбите(кладница) и лукът, ситно нарязани, се слагат в малко олио и се задушават в тигана за 20-30минути в зависимост от силата на слънцето. Добавя се оризът и 300мл вода. По-нататък се процедира като по предната рецепта.