Зрял боб за директна консумация и за консервиране

Бобът се изкисва от вечерта. Сутринта се изхвърля водата и се слага нова. Ври 1 час. Солта се слага 10 минути преди да се свали тенджерата. След това бобът може направо да се консумира или да се затваря в буркани за зимата. Авторът на рецептата ползва седем буркана и втора тенджера, в която бурканите отново се изваряват за още 1 час на соларния котлон. Водата във втората тенджера се загрява предварително. За предварителното загряване на водата могат да се ползват и бирени бутилки поставени на слънце. Нормално в 10ч. бобът е сварен в първата тенджера, в 10.30ч. вече е заредена втората тенджера с бурканите и поставена на соларния котлон. Между 10 и 10.30ч. докато трае прехвърлянето на боба в буркани, има време да се задуши един тиган с картофки върху соларния котлон. През юли месец до 14ч. изваряването на бурканите с боб приключва. Останалите подправки в боба се слагат след отваряне на буркана за консумация.